Wanneer Haptotherapie?

Haptotherapie is een persoonsgerichte therapie waarin men geholpen kan worden met de volgende problemen:

  • Een gestagneerde ontwikkeling. Bijvoorbeeld: het gevoel 'niet lekker in je lijf te zitten', 'niet op je plek te zijn' of onvrede te hebben met een bestaande situatie en niet weten wat je wilt en wat je voelt of bezielt (zingevingsvraagstukken).
  • Moeilijkheden met het herkennen en uitdrukken van gevoelens.
  • Moeite met het aangeven van grenzen;
  • Een negatief zelfbeeld (weinig zelfvertrouwen, minderwaardigheidsgevoel).
  • Relationele problemen (vastgelopen in jezelf of in relatie met anderen, op school of op het werk).
  • Problemen met acceptatie of verwerking van verlies, ziekte, handicap of trauma.
  • Problematiek rondom intimiteit en nabijheid.
  • Stress, overspannenheid, langdurige lichamelijke of psychische overbelasting.
  • Verlies van vertrouwen in het eigen functioneren ten gevolge van pijn.
  • Lichamelijke klachten met een mogelijke psychosomatische oorzaak (bijvoorbeeld buikklachten, hyperventilatie, angst- en paniekaanvallen, voortdurend gevoel van onrust).
  • Problemen die verband houden met de overgang van de ene naar de volgende levensfase: van kindertijd naar puberteit, van puberteit naar volwassenheid, van volwassenheid naar middelbare leeftijd of van middelbare leeftijd naar ouderdom.

Haptotherapie

Haptotherapie is gebaseerd op de haptonomie. Haptonomie betekent "de kunst van het voelen". Haptonomie gaat in wezen over contact en wat goed contact bijdraagt aan een zinvol (samen)leven. Cont-tact betekent letterlijk samen-voelen. Aanraken is de meest pure en directe vorm van contact. Als een mens goed (affectief) wordt aangeraakt komt hij tot zichzelf en kan hij zich openen naar anderen.

Haptonomie ziet het lichaam als drager van gevoelens. Het heeft bij wijze van spreken een geheugen voor gevoelservaringen. Deze ervaringen zijn in het lichaam terug te vinden bijv. door blokkades in bewegingspatronen, remmingen in expressie van gevoelens en ingehouden gebaren. Dit vermindert het vermogen tot het aangaan en beleven van contact.

Haptotherapie heeft als uitgangspunt de cliƫnt bewust te laten worden van zijn gevoelens. Het lichaam is hierbij een heel belangrijke informatiebron.

Evenwicht tussen verstand en gevoel 

In onze maatschappij wordt het voelen vaak ondergeschikt gemaakt aan het denken. Haptonomie bestudeert juist het voelen en het verband met het gevoelsleven, in contact zijn met jezelf (je binnenwereld) en de wereld om je heen.

Het is belangrijk om een gezond evenwicht tussen verstand en gevoel te laten ontstaan. Haptotherapie kan daarbij een belangrijke rol spelen. Je leert zicht te krijgen op je krachten maar ook op je kwetsbare stuk en hier op gezonde wijze mee om te gaan. 

 

Wat gebeurd er tijdens de begeleiding haptotherapie?

Het bijzondere van haptotherapie is dat er gebruik gemaakt wordt van aanrakingen. Vanaf ons vroegste bestaan zijn wij in min of meerdere mate gewend om aangeraakt, geraakt te worden of zelf aan te raken. Deze goed bedoelde aanraking is van groot belang voor je hechting, ontwikkeling en emotioneel welbevinden. Het gevoel er oprecht te mogen zijn.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Bel mij terug!

Invalid Input

Ongeldige invoer

Invalid Input

Invalid Input

Registraties

Psycholoog NIP en NVPA 030789
Praktijk AGB code 90030789, AGB code 9456258

GZ-Haptotherapeut VVH 557A
Praktijk AGB code 90030789, AGB code 9009742

Relatie- en gezinstherapeut NVRG